ESTA Engedély ára emelkedett

ESTA – ELEKTRONIKUS BEUTAZÁSI ENGEDÉLY Biometrikus azonosító tárolására alkalmas (bordó) magánútlevéllel (e-passports) rendelkező magyar állampolgárok turista és üzleti célból vízum előzetes beszerzése nélkül utazhatnak az Amerikai Egyesült Államokba maximum 90 napos tartózkodásra. A beutazáshoz és tranzitáláshoz ugyanakkor szükség van Elektronikus Beutazási Engedélyre (ESTA), amely a https://esta.cbp.dhs.gov/esta hivatalos kormányzati honlapon keresztül elektronikusan igényelhető. Az üzleti célú tartózkodás szűken értelmezendő, leginkább üzleti rendezvényeken, megbeszéléseken, tárgyalásokon való részvételt takar.

ESTA Engedély ára emelkedett

Hivatalos link az engedély igényléséhez: https://esta.cbp.dhs.gov/

AZ ESTA Engedélyek ára 14 USD-ról 21 USD-ra emelkedett.

Az USA-ba utazást tervező magyar állampolgárok számára ajánlott, hogy indulásuk előtt legalább 72 órával kérelmezzék a beutazási engedélyt. Az ESTA beutazási engedély nem vízum. A tapasztalatok szerint a vízummentes beutazásra vonatkozó kérelmek döntő többséget az Egyesült Államok hatóságai engedélyezik. Az utazási engedély a jóváhagyástól számított két évig érvényes. Az érvényességi idő alatt az engedély birtokosa többször is beutazhat az Egyesült Államokba. Az engedélyezett két éven belül, egy beutazás alkalmával kizárólag turista vagy üzleti út, illetve átutazás céljából, 90 napnál nem hosszabb időre lehet beutazni az Egyesült Államokba. 

Amennyiben az ESTA beutazási engedély iránti kérelmét az online felületen elutasítják, a beutazás céljának megfelelő vízumot lehet kérelmezni az Egyesült Államok nagykövetségén. 

Amennyiben a beutazás egyéb céllal történik (pl. munkavállalás, tanulmányi-, illetve a tervezett tartózkodás a 90 napot meghaladja), a beutazáshoz vízum előzetes igénylése szükséges a budapesti amerikai nagykövetség konzuli hivatalában. Ezekben az esetekben  vízummenetesen, ESTA engedéllyel nem lehet belépni az Egyesült Államokba. 

A régi típusú (kék) útlevéllel és ideiglenes útlevéllel történő beutazás és tranzitálás továbbra is vízumköteles

Azon állampolgárok esetében, akik 2011. március 1-jén vagy az után utaztak Iránba, Irakba, Szudánba, Líbiába, Szomáliába, Jemenbe vagy Szíriába, nem elegendő az ESTA kiváltása, a beutazáshoz előzetes vízumkérelmet kell benyújtani az Amerikai Nagykövetségen.

Figyelemmel az amerikai hatóságok döntésére, azon ESTA kérelmezők esetében, akik Magyarország államhatárain kívül születtek, a rendszer a születési hely alapján automatikusan vízumkérelem benyújtására hívja fel az elektronikus beutazási engedélyét igénylő magyar állampolgárokat. 

Belépés a határon

A jóváhagyott beutazási engedély (ESTA), vagy a vízum nem garantálja az országba való belépést. A beutazás feltételeit a határon az amerikai hatóságok ellenőrzik, és ott adják meg a belépési engedélyt és szabják meg az engedélyezett tartózkodási időhatárt. (Szükséges bemutatni az oda-vissza útra szóló repülőjegyet, szállásfoglalást, anyagi fedezetet stb.) A hatóságok ellenőrzik az utazó szándékát (pl. illegálisan akar-e munkát vállalni, vagy a megengedettnél tovább tartózkodni), és gyanú esetén a belépést megtagadhatják, az utazót őrizetbe vehetik, majd kitoloncolhatják. Külképviseleteinknek segítségnyújtásra ilyen esetekben nincs módja. A határátkelőhelyen az amerikai hatóságok döntenek a beléptetés engedélyezéséről vagy megtagadásáról.

A határellenőrzés során a vízummentességi programmal utazóknak a tartózkodás engedélyezett utolsó napját az útlevélbe pecsételve „Admitted Until” bélyegzőn szerepelő dátum adja. A vízummentesen (ESTA engedéllyel) utazóknak így legkésőbb a pecséten szereplő napig el kell hagyniuk az Egyesült Államokat. (A pecséten szereplő dátum megtalálható az elektronikusan elérhető I94-es nyomtatványon is. Ezt a következő oldalon lehet ellenőrizni: https://i94.cbp.dhs.gov.)  Az ESTA esetében a tartózkodás ideje alatt a beutazó nem tud státuszt váltani, és nem nyújthat be bevándorló vízum, vagy tartózkodási engedély iránti kérelmet sem. A státuszváltoztatási lehetőség a vízumok esetében is korlátozott.

TÚLTARTÓZKODÁS KÖVETKEZMÉNYEI

Az Egyesült Államok törvényei szerint a külföldiek belepésének engedélyezése és a tartózkodási idő megszabása kizárólag az Egyesült Államok illetékes hatóságainak hatásköre. A beutazási engedéllyel, valamint a vízumokkal (pl. tanulmányi, munkavállalói) való visszaélést a törvény minden esetben bünteti. Felmentésre, jogorvoslatra pedig ilyen esetekben nincs lehetőség. A vízummentességi program keretében (ESTA beutazási engedéllyel) vagy bármely más vízumtípussal való túltartózkodás már 1 nap esetében is hátrányokkal járhat:

  • A maximum 180 napot túltartózkodó, de önszántukból az országot elhagyó külföldi állampolgárokat 3 évre kitilthatják az Egyesült Államokból; 
  • Az egy évnél tovább túltartózkodó, de önszántukból az replica rolex országot elhagyó külföldi állampolgárokat 10 évre kitilthatják az Egyesült Államokból;
  • Amennyiben a vízummentességi program keretében történik a túltartózkodás, akkor vízummentesen (ESTA engedéllyel) a továbbiakban nem utazhat az Egyesült Államokba. Ebben az esetben a budapesti amerikai nagykövetségen vízumot lehet igényelni. Ez az eljárás hosszadalmas és körülményes lehet, ill. a vízum kiadásának megtagadásával járhat! 

 

További cikkek:

BEUTAZÁSI SZABÁLYOK
2022. június 12. napjától kezdődően az USA-ba való beutazás kapcsán nem kell az utazóknak bemutatniuk negatív Covid-19 tesztet, vagy igazolást arra nézve, hogy átestek a betegségen. A ...
Kedvezményes jelentkezési lehetőség az International Pow Wow (IPW) turisztikai szakkiállításra
Az USA legnagyobb turisztikai szakmai kiállítása, mely minden évben más-más városban rendeznek. 2019-ben Anaheimben lesz, melyre még lehet regisztrálni. ...
Discover America Hungary Egyesület © Minden jog fenntartva.   Honlapkészítés